Ağız Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız, diş ve çene cerrahisi, ağız boşluğu içinde yer alan yumuşak dokuları (yanak, damak, dil, dudak) ve sert dokuları (dişler, kemikler) ilgilendiren her türlü rahatsızlığın teşhisini ve cerrahi yöntemlerle tedavisini kapsar.
Gömülü dişlerin çekimi, implant tedavisi, kist ya da tümör rezeksiyonları ve flap operasyonu gibi tüm cerrahi işlemler ağız, diş ve çene cerrahisinin alanına girer. Yapısal bozukluklar ya da yaralanma sonucu oluşabilecek sorunlar da cerrahi yöntemlerle giderilebilmektedir.
Ağız diş ve çene cerrahisi size ne sağlar?
1. Kalıcı Sonuçlar
Cerrahi işlemler ile uygulanan tedaviler sorunu kesin olarak ortadan kaldırarak, kalıcı sonuçlar sunar.
2. Rahatlama
Cerrahi tedaviler soruna neden olan unsuru tamamen ortadan kaldırarak ağrı ve acı gibi rahatsızlıkları tamamen giderir.
3. Hızlı Çözüm
Cerrahi tedavilerin büyük bölümü bir ya da birkaç seansta tamamlanır.
4. Ağız Sağlığı
Ağız sağlığını olumsuz etkileyen sorunlar çevresindeki dişleri, dokuları, kemikleri ve sinirleri olumsuz etkileyebilir. Sorunun hızlıca giderilmesi genel ağız sağlığı açısından önemlidir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Hakkında Merak Edilenler
Ağız ve çene cerrahisi işlemleri nasıl gerçekleştirilir?
Cerrahi işlemler bu alanda uzmanlaşmış diş hekimleri tarafından, steril ortamlarda gerçekleştirilirler. İşlem uygulanacak bölgeye lokal anestezi uygulanır, böylece işlem sırasında ağrı ya da acı hissedilmesinin önüne geçilir.
Cerrahi işlem öncesinde nelere dikkat edilmesi gerekir?
Cerrahi işlem öncesinde kan sulandırıcı ilaçların kesilmiş olması gerekir. Bazı ağrı kesiciler de kan sulandırıcı etkiye sahip olduğundan doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamanız en doğrusu olacaktır. Eğer bölgede iltihap varsa bu iltihabın cerrahi müdahale öncesinde giderilmiş olması gerekir. Hekiminiz sonradan oluşabilecek iltihaba karşı da işlemden birkaç gün önce antibiyotik tedavisine başlayabilir.
Cerrahi işlem sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
İşlemlerden sonraki bir hafta boyunca ağız hijyenine özen gösterilmesi önemlidir. Dikiş gerektiren cerrahi işlemlerde ilk 24 saat boyunca ağır fiziksel aktivite yapılmamalı, sigara içme, balon şişirme gibi ağız içindeki basıncı etkileyecek aktivitelerden kaçınılmalıdır. Sert ve taneli yiyecekler tüketilmemelidir. Hekiminizin önerdiği gargaraları kullanabilir, hekiminin önerdiği şekilde buz uygulayabilirsiniz.
Ağız ve çene cerrahisi işlemleri ne kadar sürer?
İşlemin en kadar süreceği ve kaç seans gerekeceği işlemden işleme göre değişkenlik göstermektedir. Bazı tedaviler tek seferlik bir müdahale ile birkaç dakikada çözülebilirken bazı sorunlar bir saati aşan ya da kliniğe birden çok kez gelmenizi gerektiren tedaviler gerektirebilir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız, diş ve çene cerrahisi, ağız boşluğu içinde yer alan yumuşak dokuları (yanak, damak, dil, dudak) ve sert dokuları (dişler, kemikler) ilgilendiren her türlü rahatsızlığın teşhisini ve cerrahi yöntemlerle tedavisini kapsar.
Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi
Bruksizm genellikle uyurken belirginleşen ve kişinin dişlerini sıkması ya da gıcırdatması anlamına gelen bir sorundur.
Diş sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri bulunan bruksizm uyku kalitesini düşürür, baş ve çene ağrılarına neden olur.
Zirkonyum & Porselen Laminalar
Diş kaplaması; kırık ya da aşınmış dişlerin onarılmasında, ayrık dişlerin birleştirilmesinde, çapraşık dişlerin düzeltilmesinde, diş beyazlatma ile sonuç alınamayan leke ve renk değişikliklerinde sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Protez ve Köprüler
Bir veya daha çok diş kaybı olan durumlarda diş kayıpları, köprü ve hareketli protezler ile giderilebilir. Böylece diş diziliminin ve kapanışın bozulması önlenir; diş kaybı nedenli konuşma ve çiğneme sorunları engellenir.
İmplant Cerrahisi
İmplant eksik dişlerin tamamlanabilmesi için çene kemiğine, diş kökü görevi gören bir vidanın yerleştirilmesi işlemidir. Kişiye özel olarak hazırlanan diş protezleri ya da köprüler bu implant üzerine yerleştirilir.
Kanal Tedavi
Diş içerisinde bulunan ve sinirleri de içerisinde barındıran pulpa dokusunun, diş çürüğü ya da travma sonucu zarar görmesi durumunda dişten çıkartılması gerekir. Kanal tedavisi pulpa dokusunun dişten çıkartılması ve yerinin doldurulması işlemdir.
Oral Diagnoz ve Radyoloji
Oral diagnoz; ağız, diş ve diş eti problemlerinin teşhis edilmesine yönelik muayene ve görüntüleme işlemlerinin tamamını kapsar. Oral diagnozun uzman ve yetkin bir hekim tarafından yapılması, doğru teşhislerin konulması ve doğru tedavinin uygulanabilmesi açısından önemlidir.
Dişeti Hastalıkları
Diş eti hastalıklarının tedavisi, diş etlerinde görülen iltihap, kızarıklık, şişlik veya çekilme gibi problemlerin teşhisi ve tedavisini kapsar. Bu problemlerin tedavi edilmemesi dişlerin çeneye sağlıklı bir şekilde tutunamamasına ve diş kaybına neden olabilir.
Gülüş Tasarımı ve Bonding İşlemleri
Gülüş tasarımı; dişlerdeki şekil bozukluklarının, lekelenme ve renk değişikliklerinin ya da diş etinin istenmeyen bir şekilde olmasının önüne geçmek amacıyla yapılan estetik müdahalelerdir. Gülüş estetiği olarak da bilinmektedir.
Diş Beyazlatma(Bleaching)
Doğal renklerini kaybederek sararan ya da koyulaşan dişlerin yeniden daha beyaz görünmelerini sağlamak için diş hekimleri tarafından profesyonel diş beyazlatma işlemleri uygulanır.
Ortodonti-Şeffaf Plak Tedavisi
Ortodontik tedaviler dişlerin çeneyle ve birbirleri ile ilişkilerini düzenleyerek kapanış bozukluklarını gidermek, çapraşıklıkları düzeltmek, dişlerin en doğru dizilime kavuşmasını sağlamak üzere uygulanan, nispeten uzun soluklu tedavilerdir.
Pedodonti-Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti, 0-12 yaş arası çocukların süt dişleri ve kalıcı dişleri ile ilgili yaşadıkların sorunların teşhisi ve tedavisinin yanı sıra, ağız bakım eğitimi gibi koruyucu diş hekimliği uygulamalarıyla da ilgilenir.