Ortodontik Tedavi ve Şeffaf Plak Tedavisi
Ortodontik tedaviler dişlerin çeneyle ve birbirleri ile ilişkilerini düzenleyerek kapanış bozukluklarını gidermek, çapraşıklıkları düzeltmek, dişlerin en doğru dizilime kavuşmasını sağlamak üzere uygulanan, nispeten uzun soluklu tedavilerdir.
Ortodonti tedavileri genellikle diş teli olarak bilinen braketlerin diş yüzeyine takılmasıyla veya invisalign yani şeffaf plak uygulamalarıyla yapılır. Eğer çenede dişlerin yerleşebileceği yeterli alan yoksa diş çekimi yapılabilir veya dişlerin kaymasına neden olan boşluklar protez dişler ile doldurulabilir.
Ortodonti ve Şeffaf Plak tedavisi size ne sağlar?
1. Ağız Sağlığını Korur
Çapraşık dişler temizlenmesi güç, dar alanlar oluşturarak diş taşı ve çürük oluşuma neden olurlar. Bu dişlerin düzgün bir dizilime kavuşturulması diş ve dişeti sorunlarını önler.
2. Hayat Kalitenizi Artırır
Ortodontik bozukluklar çiğneme bozukluklarına, konuşma bozukluklarına ve çene ağrılarına denen olabilir. Ortodonti tedavileri bu sorunları ortadan kaldırarak rahatlama sağlar.
3. Gülüşünüze Güzellik Katar
Dişlerin birbiriyle uyumlu ve simetrik bir şekilde dizilmesi estetik bir görününüm sağlayarak gülüşünüze güzellik katar.
4. Geleceğe Yatırımdır
Kapanış bozuklukları yaş ilerledikçe dişleri ve eklemleri yıpratır. Yıllarca aynı dişlere ve kaslara dengesiz yük binmesi, uzun vadede sağlık sorunları doğurabilir. Tedavi bu riski ortadan kaldırır.
Ortodonti ve Şeffaf Plak Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Ortodonti tedavisi ne işe yarar?
Ortodontik tedaviler dişlere güzel bir görünüm kazandırsa da yalnızca estetik bir görünüme kavuşmak için yapılmaz. Diş çapraşıklıkları ve kapanış bozuklukları başta çiğneme ve konuşma sorunları olmak üzere hayat kalitesini düşüren pek çok soruna neden olurlar. Ayrıca çapraşık dişler arasında oluşan temizlemesi güç bölgeler diş çürüğü ve dişeti hastalıklarına neden olabilirler. Ortodontik tedaviler tüm bu sorunların oluşmasını önlemek açısından son derece önemlidir.
Ortodonti tedavisi için ideal yaş kaçtır?
Ortodonti tedavisi her yaşta uygulanabilir ancak tedavinin erken yaşlarda yapılması bozukluğun olumsuz sonuçlara sebep olmadan düzeltilmesi açısından en idealidir. Ortodonti tedavisine tüm süt dişleri dökülüp ana dişler sürüldükten sonra, yani 11-12 yaşlarında başlanabilir. Bu yaşlarda henüz çene gelişimi tamamlanmadığından istenilen sonuçlar daha kolay bir şekilde elde edilebilir.
Diş teli kullanmadan da tedavi olabilir miyim?
Eski metal braketli diş tellerinin yerini artık çok daha zor fark edilen şeffaf ya da beyaz braketli teller aldı. Yine de diş teli kullanma fikri sizi mutsuz ediyorsa, şeffaf plak olarak da bilinen Invisalign tedavisini tercih edebilirsiniz. Size özel olarak üretilen bu şeffaf plaklar dişlerinize doğru açılardan baskı uygulayarak istenilen yere yerleşmelerini sağlar.
Diş teli ne kadar süreyle kullanılır?
Diş teli kullanım süresi hastanın ihtiyaçlarına göre 1 ila 3 yıl sürebilir. Elde edilen dizilimin korunması için yaklaşık 6 ay boyunca koruyucu aparatlar da kullanılabilir.
Diş teli tedavisi ağrılı bir süreç midir?
Diş telinin takılıp çıkarılması sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez ancak teller ilk kez takıldığında ya da sıkılaştırıldığında ısırma ve çiğneme sırasında ağrı ortaya çıkar. Yaklaşık bir hafta süren bu alışma sürecinde çiğneme gerektirmeyen yumuşak gıdalar ile beslenilmesi önerilir.
Diş teli kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Diş teli kullanımı sırasında ağız hijyenine çok dikkat etmek gerekir. Bazı yüzeylere ulaşmak ve temizlemek güçleştiği için leke ve çürük oluşumuna karşı dikkatli olmak ve dişleri özenli bir şekilde fırçalamak gerekir. Ayrıca braketlerin kırılmasına sebep olabilecek sert ve çekirdekli yiyeceklerden uzak durulmalı, gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız, diş ve çene cerrahisi, ağız boşluğu içinde yer alan yumuşak dokuları (yanak, damak, dil, dudak) ve sert dokuları (dişler, kemikler) ilgilendiren her türlü rahatsızlığın teşhisini ve cerrahi yöntemlerle tedavisini kapsar.
Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi
Bruksizm genellikle uyurken belirginleşen ve kişinin dişlerini sıkması ya da gıcırdatması anlamına gelen bir sorundur.
Diş sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri bulunan bruksizm uyku kalitesini düşürür, baş ve çene ağrılarına neden olur.
Zirkonyum & Porselen Laminalar
Diş kaplaması; kırık ya da aşınmış dişlerin onarılmasında, ayrık dişlerin birleştirilmesinde, çapraşık dişlerin düzeltilmesinde, diş beyazlatma ile sonuç alınamayan leke ve renk değişikliklerinde sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Protez ve Köprüler
Bir veya daha çok diş kaybı olan durumlarda diş kayıpları, köprü ve hareketli protezler ile giderilebilir. Böylece diş diziliminin ve kapanışın bozulması önlenir; diş kaybı nedenli konuşma ve çiğneme sorunları engellenir.
İmplant Cerrahisi
İmplant eksik dişlerin tamamlanabilmesi için çene kemiğine, diş kökü görevi gören bir vidanın yerleştirilmesi işlemidir. Kişiye özel olarak hazırlanan diş protezleri ya da köprüler bu implant üzerine yerleştirilir.
Kanal Tedavi
Diş içerisinde bulunan ve sinirleri de içerisinde barındıran pulpa dokusunun, diş çürüğü ya da travma sonucu zarar görmesi durumunda dişten çıkartılması gerekir. Kanal tedavisi pulpa dokusunun dişten çıkartılması ve yerinin doldurulması işlemdir.
Oral Diagnoz ve Radyoloji
Oral diagnoz; ağız, diş ve diş eti problemlerinin teşhis edilmesine yönelik muayene ve görüntüleme işlemlerinin tamamını kapsar. Oral diagnozun uzman ve yetkin bir hekim tarafından yapılması, doğru teşhislerin konulması ve doğru tedavinin uygulanabilmesi açısından önemlidir.
Dişeti Hastalıkları
Diş eti hastalıklarının tedavisi, diş etlerinde görülen iltihap, kızarıklık, şişlik veya çekilme gibi problemlerin teşhisi ve tedavisini kapsar. Bu problemlerin tedavi edilmemesi dişlerin çeneye sağlıklı bir şekilde tutunamamasına ve diş kaybına neden olabilir.
Gülüş Tasarımı ve Bonding İşlemleri
Gülüş tasarımı; dişlerdeki şekil bozukluklarının, lekelenme ve renk değişikliklerinin ya da diş etinin istenmeyen bir şekilde olmasının önüne geçmek amacıyla yapılan estetik müdahalelerdir. Gülüş estetiği olarak da bilinmektedir.
Diş Beyazlatma(Bleaching)
Doğal renklerini kaybederek sararan ya da koyulaşan dişlerin yeniden daha beyaz görünmelerini sağlamak için diş hekimleri tarafından profesyonel diş beyazlatma işlemleri uygulanır.
Ortodonti-Şeffaf Plak Tedavisi
Ortodontik tedaviler dişlerin çeneyle ve birbirleri ile ilişkilerini düzenleyerek kapanış bozukluklarını gidermek, çapraşıklıkları düzeltmek, dişlerin en doğru dizilime kavuşmasını sağlamak üzere uygulanan, nispeten uzun soluklu tedavilerdir.
Pedodonti-Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti, 0-12 yaş arası çocukların süt dişleri ve kalıcı dişleri ile ilgili yaşadıkların sorunların teşhisi ve tedavisinin yanı sıra, ağız bakım eğitimi gibi koruyucu diş hekimliği uygulamalarıyla da ilgilenir.