Bir veya daha çok diş kaybı olan durumlarda diş kayıpları, köprü ve hareketli protezler ile giderilebilir. Böylece diş diziliminin ve kapanışın bozulması önlenir; diş kaybı nedenli konuşma ve çiğneme sorunları engellenir.
Klasik köprü tedavisinde diş kaybı olan yerin iki yanındaki dişler törpülenir ve eksik dişin yerine gelecek diş, törpülenen dişlere geçirilecek kuronlar ile bir bütün halinde yerleştirilir. Eğer çok sayıda diş eksikse ve kemik yapısı buna uygunsa, diş dizilerinin implant aracılığıyla çeneye sabitlendiği “implant destekli köprü” yöntemi tercih edilebilir. Sabit protezlerin tutunabileceği bir alan oluşturulamaması durumunda, hastanın istediği zaman takıp çıkartabileceği haraketli protezler kullanılır.
Protez ve Köprüler Size Ne Sağlar?
1.Doğal Görünüm
Diş hekimliğindeki gelişmeler sayesinde hareketli protezler de sabit protezler de kendi doğal dişlerinizden tamamen farksız görünür.
2.Diş Dizilimin Bozulmasını Önler
Diş kaybı nedeniyle oluşan boşluklar zamanla etrafındaki dişler tarafından doldurulurlar. Bu durum dizilimi ve kapanışı bozar. Protezler ise boşluğu tutarak dişlerin dizilimini korur.
3. Çiğneme ve Konuşmayı Korur
Diş eksikliği yemek yemeyi zorlaştırabilir ve konuşma bozukluklarına neden olabilir. Eksik dişin tamamlanması çiğneme ve konuşmada yaşayabileceğiniz zorlukların önüne geçer.
4.Herkese Uygundur
Eksik diş sayısı, yeri ve kemik durumuna göre farklı yöntemler tercih edilebilir. Herkese uygun bir sabit veya hareketli protez yöntemi vardır.
Protez çeşitleri nelerdir?
Protezler iki gruba ayrılır. Bunlar köprü ve implant gibi ağıza sabitlenen sabit protezler ve total protez, parsiyel protez, immediat protez ve diş üstü protez gibi hastanın dilediği zaman takıp çıkarabileceği hareketli protezlerdir.
Köprü tedavisi nasıl yapılır?
Köprü tedavisi öncesinde ilgili bölgenin röntgeni çekilir, ölçüleri alınır ve renk kararlaştırılır. Implant destekli köprü uygulamalarında köprü ayağı görevi görecek olan implantlar çene kemiğine yerleştirilir. Klasik köprü uygulamalarında ise boş alanın yanındaki dişler köprü ayağı görevi görmeleri için törpülenerek küçültülür. Alınan ölçüye uygun dişler laboratuvarda hazırlanır. Dişler yerine yerleştirilir ve hastanın herhangi bir rahatsızlık hissetmediğine emin olunduktan sonra kalıcı olarak sabitlenir.
Hareketli Protez Tedavisi nasıl Yapılır?
Hareketli protez uygulamaları genellikle 4 seans sürmektedir. İlk senansta ölçü alınır ve renk belirlenir. Alınan ölçüler laboratuvara gönderilerek dişlerin üretimine başlanır. İkinci seansta altyapının provası yapılır. Üçüncü seansta protez takılarak çevre dişler ve dokular ile uyumu kontrol edilir ve gerekli düzeltmeler yapılır. Protez diş tam olarak uyum sağlayacak hale getirildiğinde cilalanmak üzere son kez laboratuvara gönderilir. Dördüncü ve son seanstan itibaren hasta protezini kullanmaya başlayabilir.
Protez kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
Protez kullanan kişilerin diş bakımlarını aksatmamaları gerekmektedir. Köprü birleşim noktaları dikkatle temizlenmelidir. Total protezlerin sürekli takılmaması ve geceleri çıkarılarak dokuların dinlendirilmesi gerekir. Yaş ilerledikçe ağız yapısı değişebildiği için protez zamanla bol gelmeye başlayabilir. Bollaşma hissedildiği zaman diş hekimine başvurulması gerekir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız, diş ve çene cerrahisi, ağız boşluğu içinde yer alan yumuşak dokuları (yanak, damak, dil, dudak) ve sert dokuları (dişler, kemikler) ilgilendiren her türlü rahatsızlığın teşhisini ve cerrahi yöntemlerle tedavisini kapsar.
Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi
Bruksizm genellikle uyurken belirginleşen ve kişinin dişlerini sıkması ya da gıcırdatması anlamına gelen bir sorundur.
Diş sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri bulunan bruksizm uyku kalitesini düşürür, baş ve çene ağrılarına neden olur.
Zirkonyum & Porselen Laminalar
Diş kaplaması; kırık ya da aşınmış dişlerin onarılmasında, ayrık dişlerin birleştirilmesinde, çapraşık dişlerin düzeltilmesinde, diş beyazlatma ile sonuç alınamayan leke ve renk değişikliklerinde sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Protez ve Köprüler
Bir veya daha çok diş kaybı olan durumlarda diş kayıpları, köprü ve hareketli protezler ile giderilebilir. Böylece diş diziliminin ve kapanışın bozulması önlenir; diş kaybı nedenli konuşma ve çiğneme sorunları engellenir.
İmplant Cerrahisi
İmplant eksik dişlerin tamamlanabilmesi için çene kemiğine, diş kökü görevi gören bir vidanın yerleştirilmesi işlemidir. Kişiye özel olarak hazırlanan diş protezleri ya da köprüler bu implant üzerine yerleştirilir.
Kanal Tedavi
Diş içerisinde bulunan ve sinirleri de içerisinde barındıran pulpa dokusunun, diş çürüğü ya da travma sonucu zarar görmesi durumunda dişten çıkartılması gerekir. Kanal tedavisi pulpa dokusunun dişten çıkartılması ve yerinin doldurulması işlemdir.
Oral Diagnoz ve Radyoloji
Oral diagnoz; ağız, diş ve diş eti problemlerinin teşhis edilmesine yönelik muayene ve görüntüleme işlemlerinin tamamını kapsar. Oral diagnozun uzman ve yetkin bir hekim tarafından yapılması, doğru teşhislerin konulması ve doğru tedavinin uygulanabilmesi açısından önemlidir.
Dişeti Hastalıkları
Diş eti hastalıklarının tedavisi, diş etlerinde görülen iltihap, kızarıklık, şişlik veya çekilme gibi problemlerin teşhisi ve tedavisini kapsar. Bu problemlerin tedavi edilmemesi dişlerin çeneye sağlıklı bir şekilde tutunamamasına ve diş kaybına neden olabilir.
Gülüş Tasarımı ve Bonding İşlemleri
Gülüş tasarımı; dişlerdeki şekil bozukluklarının, lekelenme ve renk değişikliklerinin ya da diş etinin istenmeyen bir şekilde olmasının önüne geçmek amacıyla yapılan estetik müdahalelerdir. Gülüş estetiği olarak da bilinmektedir.
Diş Beyazlatma(Bleaching)
Doğal renklerini kaybederek sararan ya da koyulaşan dişlerin yeniden daha beyaz görünmelerini sağlamak için diş hekimleri tarafından profesyonel diş beyazlatma işlemleri uygulanır.
Ortodonti-Şeffaf Plak Tedavisi
Ortodontik tedaviler dişlerin çeneyle ve birbirleri ile ilişkilerini düzenleyerek kapanış bozukluklarını gidermek, çapraşıklıkları düzeltmek, dişlerin en doğru dizilime kavuşmasını sağlamak üzere uygulanan, nispeten uzun soluklu tedavilerdir.
Pedodonti-Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti, 0-12 yaş arası çocukların süt dişleri ve kalıcı dişleri ile ilgili yaşadıkların sorunların teşhisi ve tedavisinin yanı sıra, ağız bakım eğitimi gibi koruyucu diş hekimliği uygulamalarıyla da ilgilenir.