
Dişeti hastalıkları nasıl anlaşılır?
Dişeti hastalıklarının ilk belirtileri genellikle diş etinde kanama şeklinde ortaya çıkar. Sağlıklı dişetlerinin açık pembe renkte, incelerek biten bir yapıda olması gerekir. Şişlik, kızarıklık, iltihap oluşması, dişeti hastalıklarına işaret eder. İlerleyen vakalarda diş eti çekilmesi görülür.
Dişeti hastalıkları neden oluşur?
Dişeti hastalıkların en yaygın nedeni dental plak birikimidir. Diş ile dişetinin birleştiği bölgelerde biriken plak tabakası zaman içerisinde sertleşerek diş taşına da dönüşebilir. Plak veya diş taşları diş etlerinin çekilmesine, enfeksiyon gelişmesine ve hassasiyete neden olur. Şeker hastalığı, sigara tüketimi ve kimi kalıtsal özellikler olumsuz etkilerin ortaya çıkmasını hızlandırıcı etmenlerdir.
Dişeti hastalıkları nasıl tedavi edilir?
Dişeti hastalıklarının çok büyük bir kısmı detertraj veya küretaj işlemleriyle tedavi edilebilir. Detertraj “diş taşı temizliği” olarak da bilinen temizlik işlemidir. Diş ile dişetlerinin birleştiği bölgelerde biriken diş taşları, dişlere zarar vermeyecek şekilde kazınarak temizlenir. Küretaj işleminde ise temizlik daha derinde yapılır. İltihap, plak ve diş taşlarının giderilmesine yönelik olarak 4-6 mm derinliğe inilerek diş eti cepleri ve kök çevresi temizlenir.
Diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalıdır?
Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırmanız önerilir. Düzenli diş taşı temizliği, diş taşlarının birikerek dişeti hastalıklarına yol açmasının önünde geçer. Böylece sorun daha ortaya çıkmadan önlenmiş olur.
Diş taşı temizliği ağrılı bir işlem midir?
Diş taşı temizliği ağrılı bir işlem değildir ve istisnai vakalar dışında lokal anesteziye bile gerek duyulmadan kolaylıkla tamamlanır. Eğer dişte hasar görmüş, temasa duyarlı bölgeler varsa bu bölgelerde anlık sızlamalar hissedilebilir.